22.8.2022

Suomen ilmastopääkaupunki Lappeenranta avaa ovensa 25.8. – Avoimien ovien ja Greenreality-karnevaalin yhteistapahtumassa tutustutaan kaupungin palveluihin ja kestävään toimintaan

Lappeenrannassa järjestetään torstaina 25.8. Avoimien Ovien ja Greenreality-karnevaalin yhteistapahtuma, joissa on mahdollisuus tutustua kaupungin palveluihin sekä kestävään toimintaan kaupungintalolla, sen edustatorilla sekä kaupungin eri toimipisteissä. Tapahtuman tarkka ohjelma löytyy Lappeenranta Events-sivustolta.

Kaupungin tapahtumatuottaja Karri Heino kertoo, että luvassa on huikea määrä erilaista näkemistä ja kokemista.

– Avoimien ovien päivänä järjestetään esimerkiksi monenlaisia opastettuja kierroksia: päivän aikana on mahdollista tutustua muun muassa kaupungintaloon sekä eri nuorisotiloihin ja taiteeseen ympäri kaupungin keskusta-aluetta.

– Raatihuoneeseen pääsee tutustumaan Raili Leinon vetämillä opastettujen kierrosten avulla klo 10 ja 11. Lisäksi tarjolla on esimerkiksi Lappeenrannan museoiden järjestämä taidepyöräily, jolla kierretään katsomassa kaupungin julkisia taideteoksia. IsoKristiinan matkailuinfossa voi puolestaan osallistua Go Saimaa -risteilylahjakortin arvontaan.

Tapahtumassa on mahdollista tutustua kaupungintaloon klo 9.30 ja 10.30 alkavilla opastetuilla kierroksilla. Kaupungintalolla järjestetään myös lasten leikkimieliset lasten kaupunginvaltuuston kokoukset, joita pääsee seuraamaan valtuustosaliin klo 11 ja 11.30 alkaen.

Vuorovaikutussuunnittelija Mikko Holm kertoo, että kaupunkisuunnittelu esittelee kaupungintalon kokoushuone Venlassa uusia 3D-mallinnustekniikoita.

– Kaupunkisuunnittelun edustaja on paikalla kertomassa 3D-mallinnuksesta ja sen hyödyistä osana kaupunkisuunnittelua.

– Tilaisuudessa pääsee muun muassa kurkistamaan suurelta näytöltä, miltä Raatihuoneen lähiympäristö voi näyttää sinne parhaillaan rakennettavan kerrostalon valmistuttua, Holm jatkaa.

Kaupungintalon edustatorilla juhlitaan Lappeenrannan ilmastotekoja

Kaupungintalon edustatorilla juhlitaan karnevaaliohjelman parissa klo 10–17. Energianeuvoja Tanja Nyholm kertoo, että vierailevat pääsevät seuraamaan monipuolista ohjelmaa ja tutustumaan kestävään toimintaan.

– Luvassa on muun muassa taidokasta laulua, sirkusta sekä tanssia. Lisäksi tapahtumassa on mahtava tilaisuus tulla kysymään viranhaltijoilta juuri sinua askarruttavia kysymyksiä klo 11.30–12.30.

– Ohjelmassa on myös ajankohtainen paneelikeskustelu, jossa pohditaan nuorten kysymysten pohjalta ajankohtaisia ilmasto- ja energia-asioita. Paikalta löytyy lisäksi ”Tuo tullessa – vie mennessäs” -vaihtopöytä, johon voit tuoda itsellesi tarpeettomia, ehjiä ja puhtaita tavaroita, ja ottaa vaihdossa itsellesi tarpeellisen mukaan.

Lisäksi karnevaaleilla on tarjolla monenlaisia vinkkejä asukkaille energia- ja ympäristöasioihin liittyen. Lappeenrannan seudun ympäristötoimi ja Etelä-Karjalan Jätehuolto antavat ohjeita muun muassa kompostointiin ja rottaongelmien ehkäisyyn liittyen.

Karnevaaliohjelman aikana paljastetaan myös Saimaan salaisuus -teos, joka voitti osana Lappeenrannan European Green Leaf 2021 -voittovuotta järjestetyn taidekilpailun. Teoksen materiaaleina on käytetty Saimaan pohjasta nostettua metalliromua sekä ruostumatonta terästä.

Julkistustilaisuudessa ovat mukana taideteoksen tekijät Taijatuuli Louhivuori ja Ninni Kola sekä Lappeenrannan kaupungin kulttuurijohtaja Anu Talka.

Talkan mielestä veistos on mielenkiintoinen lisä Lappeenrannan julkiseen taiteeseen.

– Veistokset ja muu julkinen taide ovat tärkeä osa kaupunkitilaa, sillä ne lisäävät siihen uuden ulottuvuuden eli taiteen, johon jokainen voi ”kompastua” huomaamattaan.

Louhivuoren mukaan idea lähti liikkeelle siitä, ettei lause ”Poissa silmistä, poissa mielestä” sovi ilmastokriisiin.

– Mietimme, mitä materiaalia Lappeenrannan ympäristössä olisi tarjolla ja päädyimme pohtimaan, mitä Saimaan pohjassa on.

Teosta varten romua kerättiin Saimaasta kahdessa sukellustapahtumassa Kirjamoinsalmella ja kaupunginlahdella. Louhivuori kertoo, että teoksen suunnittelu oli ennen sukellustapahtumia jännittävää, sillä ei vielä tiedetty millaista materiaalia teokseen löytyy.

– Saimaasta löytyi muun muassa isoja vahvoja rautaosia, kuten junanraiteita, liikennemerkkejä polkupyöriä.

Kola toivoo, että teos synnyttää kipinän yhteistyölle Saimaan tilaan ja puhtauteen liittyen.

– Saimaa on alueen asukkaille tärkeä. Teos tuo ihmisten näkyville, mitä kaikkea pieneltä alueelta ja lyhyessä ajassa löytyy.

Lisätietoja:

Lappeenrannan kaupungin tapahtumatuottaja Karri Heino
karri.heino(a)lappeenranta.fi, puh. 040 637 1779

Avoimien ovien ja Greenreality-karnevaalin koko ohjelma:

Avoimet ovet ja Greenreality-karnevaali 25.8.2022 - LappeenrantaEvents