20.4.2018

Suomessa uudenlainen sähköautopalvelu aloittaa ensimmäisenä Lappeenrannassa

Suomessa uudenlainen sähköautopalvelu aloittaa ensimmäisenä Lappeenrannassa

Yhteiskäyttöön tarkoitetut autot ovat vuokrattavissa 15.5. alkaen


Lappeenrannan kaupunki on tehnyt sopimuksen sähköautoja koskevasta ajoneuvopalvelusta AR-Rent Oy:n (Hertz Car Sharing) kanssa. Kyseessä on neljän sähkökäyttöisen henkilöajoneuvon palvelu kolmevuotiselle sopimuskaudelle.

Palvelussa autot ovat ensisijaisesti kaupunkikonsernin käytössä virka-aikana, jolloin kaupungin yksiköt varaavat ajoneuvoja tarpeen mukaan. Mikäli kaupunki ei ole varannut ajoneuvoja käyttöönsä, autot toimivat niin sanottuina yhteiskäyttöautoina eli ne ovat muun muassa alueen yritysten, asukkaiden ja matkailijoiden vuokrattavissa. Iltaisin ja viikonloppuisin autot ovat ensisijaisesti juuri muiden kuin kaupungin henkilöstön työkäytössä.

Lappeenrannan kaupunki on arvioinut, että tämän tyyppisellä palvelulla sähköajoneuvokaluston hinta kilometriä tai tuntia kohden tulee olemaan kaupungille erittäin kilpailukykyinen. Sopimushinnoittelussa sovelletaan riskinjakomallia, minkä vuoksi kaupungin kuukausihinta laskee ajoneuvon käyttöasteen noustessa, kertoo kaupungin johtava asiantuntija Markus Lankinen.

- Tällä yhteiskäyttösopimuksella saamme kaupungin autot resurssitehokkaaseen käyttöön. On kaikkien etu, että autot eivät seiso tyhjänpanttina, kun kaupunki ei tarvitse niitä. Maksamme kaupungin käyttöoikeudesta, mutta malli kannustaa yrittäjää ajoneuvokaluston aktiiviseen markkinointiin. Olen tosi tyytyväinen, että tämä kilpailutus tuotti tällaisen tuloksen.


Uudenlainen palvelu Suomessa

Kaupungin kolmen vuoden sopimuksen hinta on enimmillään 77 630 euroa. Hinta tulee käytännössä muokkautumaan autojen käyttömäärän mukaan.

Lappeenrannan kaupungin tekemä sopimus on Suomessa ainutlaatuinen ja niin sanotusti pilottimalli vastaavanlaisiin palvelumuotoihin, jossa omaa kalustoa on mahdollisimman vähän. Ajoneuvopalvelu tuleekin Lappeenrannassa korvaamaan kaupungin aiemman ajoneuvokaluston, sanoo kaupungininsinööri Olli Hirvonen.

- Tarkoitus on, että kaupunki ei itse omista enää autoja, vaan ne ovat yhteiskäytössä olevia vuokra-autoja. Autot kulkevat uusiutuvalla energialla, mikä edistää myös tavoitteitamme päästöjen vähentämisessä.

Autot tulevat käyttöön 15.5.2018 ja ovat vuokrattavissa heti kaikille. Varauksia voi tehdä jo etukäteen. Autot sijaitsevat kaupungintalon paikoitusalueella, katutason kerroksessa, missä ovat myös niiden latauspisteet. Ajoneuvojen varaus ja käyttöönotto tapahtuvat mobiilisovelluksen tai nettisivuston kautta rekisteröitymällä Hertzin palveluun. Tarkemmat ohjeet ja rekisteröintisivut löytyvät osoitteesta www.hertzcarsharing.fi .

Hertzille vastaavanlaisen palvelun tarjonta on myös uutta ja yhtiön kehitysjohtaja Jaakko Haikonen iloitsee, että Lappeenranta on lähtenyt ennakkoluulottomasti mukaan sopimukseen.

- Meille operaattorina on hyvä juttu, jos saamme pienemmillä paikkakunnilla jonkun tahon avainkäyttäjäksi, niin kuin tässä Lappeenrannan kaupunki nyt on. Ei ole huono ajatus saada muita käyttäjiä autoille samalla, koska silloin käyttäjäkohtaisia kustannuksia saadaan laskettua. Näemme sopimuksen hyvin positiivisena ja odotamme innolla miten palvelu otetaan vastaan.Kuva: Renault maahantuoja


Lisätietoja:

Lappeenrannan kaupunki:
Markus Lankinen, johtava asiantuntija
p. 040 701 7328, markus.lankinen(at)lappeenranta.fi

Olli Hirvonen, kaupungininsinööri
p. 040 670 1566, olli.hirvonen(at)lappeenranta.fi

Hertz Car Sharing:
Jaakko Haikonen, kehitysjohtaja
p. 040 717 7964, jaakko.haikonen(at)hertz.fi