15.12.2022

Vetytoimijoiden BotH2nia-verkosto vieraili Greenreality Network -yrityksissä

Future Energy Solutions -konferenssin alla 7.11.2022 Lappeenrannan kaupunki järjesti yhdessä suomalais-ruotsalainen vetytoimijoiden BotH2nia-verkoston kanssa kiertoajelun, jonka aikana vierailtiin teollisuuskohteissa, joissa tehdään vedyn tuotantoa, käyttöä, kuljetusta tai varastointia. Greenreality Networkin jäsenistä vierailukohteina olivat Aurelia Turbines, Elstor, Soletair Power, UPM Kaukas sekä LUT-yliopiston kaasunerotuslaboratorio.

Aurelia Turbines kehittää, valmistaa ja kaupallistaa kestäviä ja tehokkaita pienen kokoluokan turbiineita eritysesti pienteollisuuden tarpeisiin. Teknologia perustuu LUT-yliopiston kehittämään suurnopeustekniikkaan.

Elstor on lappeenrantalainen yritys, joka kehittää ja valmistaa sähköllä ladattavia lämpövarastoja teollisen mittakaavan lämmön ja höyryn tuotantoon. ratkaisu mahdollistaa hiilineutraalin ja päästöttömän lämpöenergian tuottamisen kustannustehokkaasti.

Soletair Power valmistaa hiilidioksidin kaappauslaitteita rakennusten ilmanvaihtoon ja parantaa näin sisäilman laatua. rakennuksiin integroitava teknologia on ensimmäinen laatuaan maailmassa. kaapatusta sisäilmasta yritys valmistaa hiilivetyjä, joita voidaan käyttää synteettisenä polttoaineena.

UPM Kaukas valmistaa lappeenrannassa sahatavaraa, sellua, paperia, energiaa, uusiutuvaa dieseliä ja uusiutuvaa naftaa. tehdasalueella toimiva biovoimala tuottaa sähköä ja höyryä tehtaalle sekä lämpöä ja sähköä lappeenrannan energialle.

LUT-yliopiston kaasunerotuslaboratoriossa tutkitaan muun muassa ilmansaasteita, Power-to-x-teknologiaa, vedyn varastointia sekä hiilidioksidin talteenottoa, hyödyntämistä ja varastointia.

Lisäksi kierroksella vierailtiin Ovakolla Imatralla ja tutustuttiin Gasgridin vedyn siirtoinfrastruktuurin demonstraatiohankkeeseen, jonka tavoitteena on suunnitella, rakentaa ja ottaa käyttöön vedyn siirtojärjestelmä Kemiran Joutsenon tehtaalta Ovakon Imatran tehtaalle.

BotH2nia-verkoston tavoitteena on rakentaa vankka vetyteollisuus pohjoisen Itämeren ympärille. Se yhdistää jäsentensä voimavarat, jotta Itämeren vetytalous ja sen mahdollisuudet tunnettaisiin ympäri maailmaa, ja lisää BotH2nian jäsenten välistä yhteistyötä. BotH2nia-verkosto yhdistää lähes 100 organisaatiota Suomessa, Ruotsissa ja Virossa, ja uusia jäseniä liittyy verkostoon jatkuvasti. Verkoston jäsenet ovat suuria sekä pieniä ja keskisuuria yrityksiä (pk-yrityksiä), yliopistoja ja muita tutkimuslaitoksia, kuntia ja kunnallisia kehitysyhtiöitä.

Kuvassa Aurelia Turbinesin toimitusjohtaja Matti Malkamäki, tutkimus- ja kehitysjohtaja Toni Hartikainen ja talousjohtaja Janne Pottonen esittelivät noin 80 vierailijalle erilaisia polttoaineita käyttäviä turbiineja ja sitä, miten vetyä voidaan hyödyntää Aurelian tuotteissa.