2000 tonnin ilmastoteko

Imatran Lämpö Oy:n kaukolämpöasiakkaiden määrä kasvoi vuoden 2022 aikana enemmän kuin kolmena edeltävänä vuonna yhteensä. Syy nopeaan kasvuun löytyy rajan takaa: Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa on saanut niin yritykset kuin kuluttajatkin etsimään vaihtoehtoisia lämmönlähteitä maakaasulle sekä öljylle. Lämmitystapamuutosten myötä asiakkaiden CO2-päästöt ovat merkittävästi pienentyneet.

Imatran Lämpö on paikallinen lämpöyhtiö, joka tuottaa ja toimittaa kaukolämpöä sekä jakelee kaasua Imatran kaupungin alueella. Kaukolämpöverkosto kattaa ison osan alueen suurista liikerakennuksista sekä noin 50 prosenttia paikallisista kotitalouksista.

Vuoden 2022 aikana Imatran Lämmön kaukolämpöasiakkaiden määrä kasvoi 47 asiakkaalla. Niistä 34 on vanhoja asiakkaita, jotka vaihtoivat maakaasusta kaukolämpöön. Uusia asiakkaita kaukolämpöön liittyi 13. Vertailun vuoksi vuonna 2021 kaukolämpöön siirtyi 12 kiinteistöä.

– Vuoden 2022 uusiin liittymiin suunnattujen investointien yhteenlaskettu vuotuinen päästövähennys on noin 2000 tonnia hiilidioksidia, kertoo Imatran Lämmön toimitusjohtaja Vesa-Pekka Vainikka.

Imatran Lämpö tuottaa kaukolämpöä hyödyntäen biopolttoaineita, kuten metsänhoidon ja metsäteollisuuden sivutuotteita. Myös yhtiön vara- ja huippulaitoksillaan käyttämä kaasu on biokaasua, joten kaikki tuotettu lämpö on täysin hiilineutraalia.

Vähemmän on enemmän

Lämmitystapamuutokset ovat paitsi leikanneet asiakkaiden päästöjä, myös parantaneet niiden energiatehokkuutta. Esimerkiksi öljystä kaukolämpöön siirtyneiden asiakkaiden energiankulutus on aiemmin ollut noin 150 megawattituntia (MWh) vuodessa. Kaukolämpöä vuodessa kuluu sen sijaan noin 120 MWh. Päästöjä syntyy 40 tonnia vähemmän, kuin öljyllä lämmitettäessä.

– Kun lämpöä tehdään isossa kattilassa, pystytään käytettävä polttoaine hyödyntämään tehokkaammin, esimerkiksi savukaasupesurin ansiosta. Myös kattilan koolla on merkitystä. Pelkästään savukaasupesuri parantaa hyötysuhdetta yli 10 prosenttia, kertoo käyttöpäällikkö Turo Valkama.

Maakaasusta kaukolämpöön siirtyneiden asiakkaiden energiankulutus on aiemmin ollut noin 5880 MWh vuodessa. Kaukolämpöä kuluu nyt noin 4960 MWh. Muutoksen aiheuttama päästövähennys on 1170 tonnia hiilidioksidia vuodessa.

Yksittäisten kaukolämpöliittymien lisäksi Imatran Lämpö rakensi vuoden 2022 aikana neljä uutta aluelämpöjärjestelmää. Pellettikäyttöiset aluelämpöjärjestelmät korvaavat maakaasun käyttöä.

Kaikkiaan uusiin aluelämpöjärjestelmiin on liitetty 9 rakennusta, joista valtaosa on kerrostaloja. Aluelämpöjärjestelmien yhteenlaskettu vuotuinen päästövähennys on Vainikan mukaan 790 tonnia hiilidioksidia.

Hukkalämpö hyödyksi

Rajusti muuttuneen geopoliittisen tilanteen vuoksi Imatran Lämpö on aktiivisesti etsinyt uusia tapoja tuottaa kaukolämpöä. Yhtiö on huoltovarmuuskriittinen ja yhteiskuntavastuullinen toimija, jolla on vastuu huolehtia kaupunkilaisten, yritysten ja yhteisöjen lämpöhuollosta myös energiakriisin aikana.

– Toimitus- ja huoltovarmuuden merkitys on korostunut viime aikoina. Vähintään yhtä tärkeää on kilpailukykyinen hintataso – se on yhtiön strategian ja toiminnan kulmakivi nyt ja tulevaisuudessa. Yhtiöllä on edelleen suuri tarve ennustettavaan, vakaaseen ja kilpailukykykyiseen asiakashinnoitteluun, Vainikka toteaa.

Imatran Lämpö tuottaa kaukolämpöä pääosin kolmella biolämpökeskuksella, kolmeen eri kaukolämpöverkkoon: Immolan ja Rajapatsaan laitokset tuottavat lämpöä pienempiin verkkoihin, Virasojan lämpökeskus puolestaan tuottaa lämmön kaupungin laajimpaan kaukolämpöverkkoon.

Kaukolämmön kasvaneen kysynnän ja huoltovarmuuden vuoksi energiapalettia on jatkossa edelleen hajautettava, Vainikka muistuttaa.

– Nykyisen metsäenergiaan perustuvan kaukolämmön rinnalle yhtiö selvittää muun muassa mahdollisuuksia hyödyntää teollisuudessa syntyvää hukkalämpöä kaukolämpönä.

Vuonna 2022 Imatran Lämpö aloitti yhteistyön energiayhtiö Fortumin kanssa ja nyt Imatran vesivoimalaitoksen hukkalämpöä hyödynnetään Imatran kaukolämpöverkossa. Kyseessä on ensimmäinen kerta Suomessa, kun vesivoimageneraattorin hukkalämpöä käytetään kaupungin lämmittämiseen.

Vesivoimalaitokseen rakennettu lämpöpumppulaitos tuottaa kaukolämpöä Rajapatsaan kaukolämpöverkkoon noin 6,5 GWh vuodessa ja se korvaa hakkeella tuotettua kaukolämpöä. Noin yksi kolmasosa Rajapatsaan verkon lämmöntarpeesta voidaan tuottaa lämpöpumpulla.

– Kesällä Rajapatsaan lämpölaitoksen biokattila voidaan pysäyttää kokonaan ja tuottaa kaikki verkon tarvitsema lämpö lämpöpumpulla. Toisin sanoen hukkalämmön talteenotto pienentää polttoaineiden tarvetta kaukolämmön tuotannossa, Valkama kertoo.

– Fortumin lämpöpumppulaitos on hieno päänavaus. Neuvotteluja ja selvityksiä uusista hukkalämpökohteista alueen teollisuustoimijoiden kanssa on parhaillaan käynnissä, täydentää Vainikka.

Lisätietoja

Imatran Lämpö Oy
Vesa-Pekka Vainikka, vesa-pekka.vainikka@imatra.fi , p. 040 580 8556

IMATRAN LÄMPÖ OY TUOTTAA JA TOIMITTAA KAUKOLÄMPÖÄ SEKÄ JAKELEE KAASUA IMATRAN KAUPUNGIN ALUEELLA. VASTAAMME ASIAKASLÄHTÖISESTI LÄMPÖTOIMINNOISTA KÄYTTÄMÄLLÄ, YLLÄPITÄMÄLLÄ, SUUNNITTELEMALLA JA RAKENTAMALLA LÄMMÖN TUOTANTOLAITOKSIA JA VERKOSTOJA. TEHTÄVÄMME ON TURVATA KILPAILUKYKYISET LÄMMITYSPALVELUT IMATRALAISILLE KAIKISSA OLOSUHTEISSA.

IMATRAN LÄMPÖ