Aurinkovoiman mallikaupunki

Aurinkoenergia on puhdasta, uusiutuvaa energiaa, jota voi hyödyntää erinomaisesti muita energiantuotantomuotoja täydentävänä sähkön tai lämmön lähteenä. Suomi on pohjoisesta sijainnistaan huolimatta hyvä aurinkoenergiamaa. Esimerkiksi Lappeenrannassa ja Frankfurtissa aurinkoenergiaa voi tuottaa vuodessa yhtä paljon, mutta pohjoisen sijainnin vuoksi tuotanto Suomessa painottuu kevääseen, kesään ja syksyyn. Aurinkoenergiasta hyödynnetään nykyisin vain murto-osa.

Lappeenrannan seudulla tuotetaan jo nyt enemmän aurinkovoimaa asukaslukumäärään suhteutettuna kuin missään muualla Suomessa.

Lappeenrannan kaupunki on investoinut viime vuosina aurinkoenergiaan ja muuttanut säädöksiä investointien vauhdittamiseksi. Lappeenrannan seudulla tuotetaan jo nyt enemmän aurinkovoimaa (8,2 %) asukaslukumäärään suhteutettuna kuin missään muualla Suomessa. Myllymäen päiväkodin katolla on 172 paneelia, joiden maksimiteho on lähdes 50 kilowattia. Uuden paloasema 152 paneelin maksimiteho on lähes 40 kilowattia. Lappeenrannan Energia on asentanut kolmen rakennuksensa katolle 216 paneelia, joiden enimmäisteho on 55 kilowattia. Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla on yksi Suomen suurimmista aurinkovoimaloista, ja myös Lappeenrannan opiskelija-asuntosäätiön taloista löytyy aurinkovoimalaitoksia.

Lappeenrannan kaupunki näyttää esimerkkiä ja edistää omalla toiminnallaan aurinkovoiman käyttöönottoa. Aurinkopaneeleita voi asentaa lappeen mukaisesti omakotitalojen katolle pelkällä ilmoitusmenettelyllä. Pientalot, yritykset ja omakotitalot voivat myydä aurinkopaneeliensa tuottaman ylijäämäenergian Lappeenrannan Energialle.