#tuntitoukokuussa

Suomen ympäristöedelläkävijäkaupungit Lappeenranta ja Lahti haastavat kaikki huomioimaan ympäristönsä siisteys keräämällä roskia. 

Kampanjalla kannustetaan kaikkia käyttämään toukokuussa yksi tunti luonnossa liikkumiseen sekä siivoamiseen. Haastamme erityisesti muut kaupungit, yritykset, työpaikat, yhteisöt ja asukkaat mukaan. Lahden ja Lappeenrannan yhteiskampanja on osa EU:n vihreän viikon (Green Week)  -tapahtumia. Tänä vuonna EU:n teema keskittyy nollapäästötavoitteisiin.  

Kuinka osallistua

Milloin: 1.-31.5.2021 

Missä: koko maailma

Miten: Käytä yksi tunti toukokuussa roskien keräämiseen

Lue ohjeet turvalliseen keräykseen täältä 

Kerro meille tuloksista

Ota kuva roskien keruusta ja julkaise se somessa #tuntitoukokuussa tai #zeropollutionhour 

Osallistujia pyydettiin kertomaan mistä roskia kerättiin ja kuinka paljon (roskapussien määrä sekä kerättyjen kasvomaskien määrä) Karttakysely oli avoinna koko toukokuun ajan. 

Löydät meidät myös Facebookista

TIESITKÖ

  • että muovi ei hajoa luonnossa? 
  • että muovi pilkkoontuu aina vaan pienemmäksi ja näkymättömämmäksi, palasiksi, säikeiksi, mikromuoviksi ja nanomuoviksi
  • että muovi kulkeutuu ravintoketjussa, maaperässä, vedessä ja ilmassa
  • että muovi toimii kantajana, joka siirtää haitallisia yhdisteitä ja mikrobeja jopa solukalvon läpi eliöissä ja ravintoketjuissa
  • että tupakantumppi on muovia ja sisältä lisäksi paljon haitallisia kemikaaleja? 
  • että, Suomessa jätehuolto toimii hyvin ja silti ympäristöömme päätyy paljon roskia 
  • että luonto ei kaipaa roskia

Lappeenrannassa järjestään myös paikalliskampanja Matti Muovinen Wanted! (#mattimuovinenwanted) 7.-9.5., jolloin kaupunki opastaa, neuvoo ja tarjoaa välineitä roskien keräämiseen. Kampanjan kotisivu ja lisätietoja löytyy täältä.

Kampanjassa noudatetaan voimassa olevia covid-19-rajoituksia.