"Olemme keskustelleet muun muassa omavaraisuudesta, autoilusta, ja matkailusta sekä pohtineet, kuinka niiden aiheuttamia päästöjä voisi vähentää."

Sivosen ja Heiniluodon perhe

Ketkä: Laura ja Miika
Missä: Taipalasaaren Rehulassa
Koti: 45 vuotta vanha omakotitalo, maalämpö

 

 

Sivosen ja Heiniluodon perhe

Taipalsaarelaispariskunta vaihtoi öljylämmityksen maalämpöön

Mitä juuri minä voin tehdä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi?

Sitä taipalsaarelaiset Laura Sivonen ja Miika Heiniluoto ovat miettineet usein. Vastauksiakin on löytynyt, mutta lisää löytääkseen he ryhtyivät syksyllä ilmastoedelläkävijäksi.

Ilmastoedellekävijät ovat Hinkua Etelä-Karjalaan -hankkeen luotsaamia vapaaehtoisia, maaseudulla asuvia henkilöitä, jotka haluavat olla mukana luomassa uudenlaisia malleja vähähiiliseen elämään maalla.

Kokeilujaksonsa aikana he saavat opastusta ja vinkkejä siihen, mitä asumisessa ja elämässä voi tehdä toisin päästöjen minimoimiseksi. Kokemuksista kootaan vinkkejä muille aiheesta kiinnostuneille.

Öljylämmitys vaihtui maalämpöön

Sivoselle ja Heiniluodolle ilmastoasiat ovat tuttuja, sillä molemmat ovat olleet aiheesta jo pitkään kiinnostuneita. Siltä he kokevat, että aina voi oppia uutta ja tehdä myös paremmin.

– Asumme Taipalasaaren Rehulassa 45 vuotta vanhassa omakotitalossa. Omakotitaloasuminen oli meille molemmille tuttua lapsuudesta, mutta aikuisiällä olemme ennen tähän muuttoa asuneet ainoastaan kerrostaloissa. Ilmastoedellekävijöinä saamme lisää tietoa siitä, mitä kaikkea voimme huomioida omakotiasumisessa, Sivonen kertoo.

Heillä on ollut hankkeen asiantuntijoiden kanssa muutamia tapaamisia, joissa on käyty läpi yleisiä asioita sekä tehty suunnitelma siitä, mitä pariskunta voisi ilmastoedelläkävijäjakson aikana tehdä.

– Olemme keskustelleet muun muassa omavaraisuudesta, autoilusta, ja matkailusta sekä pohtineet, kuinka niiden aiheuttamia päästöjä voisi vähentää. Lisäksi laskimme hiilijalanjälkemme, netissä olevalla laskurilla. Hiilijalanjälki lasketaan uudestaan kokeilujakson lopussa, niin näemme, millainen vaikutus toimenpiteillämme on ollut.

Ensimmäinen konkreettinen muutos tehtiin pian ilmastoedelläkävijyyden alettua, kun Sivonen ja Heiniluoto vaihtoivat vanhan öljylämmityksen maalämpöön.

– Sen olisimme tehneet joka tapauksessa, mutta hanke hieman nopeutti prosessia. On mielenkiintoista nähdä, kuinka muutos vaikuttaa hiilijalanjälkeen. Mielenkiinnolla odotamme myös millaiset vaikutukset ovat kustannuksiin, Sivonen miettii.

Ilmastoedelläkävijäksi voi ryhtyä milloin tahansa

Ilmastoedelläkävijyys on vienyt pariskunnan aikaa yhteensä muutaman tunnin.

– Tämä ei siis vaadi paljoa, mutta vastineeksi saa rutkasti tietoa. Huomaamme innostuvamme lisää aiheesta hankkeen myötä! Uskon, että etenkin sellaiset henkilöt, joille ilmastoasiat eivät ole ennestään kovin tuttuja, hyötyvät hankkeesta. Sisältö kuitenkin räätälöidään jokaiselle osallistujalle sopivaksi, joten myös asiaan enemmän perehtyneet voivat hyvin osallistua.

Ilmastoedelläkävijäksi voi ryhtyä muutamaksi kuukaudeksi tai pidemmäksi aikaa.

– Me olemme puhuneet alustavasti, että olisimme mukana puoli vuotta. Siinä ajassa näkee jo hieman, millainen vaikutus esimerkiksi maalämpöön siirtymisellä on ollut, Sivonen pohtii.