Marja Tiiton perheessä ruokaa ei heitetä hukkaan.
Tiitto on pienestä pitäen oppinut, että ruokaa ei laiteta roskikseen: ensin haistetaan ja maistetaan, ja jos suinkin mahdollista, nuutuneet ruokatarvikkeet hyödynnetään jossain muodossa.
– Esimerkiksi vähän vanhaksi menneet tomaatit voi käyttää vaikkapa pizzaan, Tiitto kertoo.
Jos ruokaa jää yli, se säästetään seuraavalle päivälle tai pakastetaan. Pieniäkin annoksia kannattaa pakastaa, sillä ne voi hyödyntää esimerkiksi etätyöpäivien lounaana.
– Rasian kanteen kannattaa kirjoittaa, kuinka monelle henkilölle annoksesta riittää ja milloin se on pakastetttu, Tiitto vinkkaa.
Ruokahävikkiä voi vähentää myös suunnitelmallisuudella. Kaupassa käydään Tiiton perheessä kerran viikossa ja ostoslista suunnitellaan ennakkoon.
– Viikko eletään sitten sillä, mitä kaapista löytyy. Näin vältytään turhilta ostoksilta ja toisaalta käytetään tehokkaasti ne raaka-aineet, mitä kaapista löytyy.
Ruokahävikin vähentämisen lisäksi Tiiton perhe on tehnyt muitakin toimenpiteitä, joilla he pyrkivät vähentämään hiilijalanjälkeä.
Taipalsaaren Vehkataipaleella sijaitseva omakotitalo lämpenee maalämmöllä. Energiaa tuotetaan myös omilla aurinkopaneeleilla.
– Aurinkopaneelit tuottavat meille sähköä maaliskuusta pitkälle syksyyn.
Perheessä myös kierrätetään ahkerasti. Eri jätteille on omat jäteastiansa, ja jätteet kuljetetaan kierrätyspisteelle esimerkiksi kauppareissujen yhteydessä.
– Helppoa ja vaivatonta, Tiitto toteaa.
Tänä syksynä Tiitto liittyi Hinkua Etelä-Karjalaan! -hankkeen luotsaamiin maaseudun ilmastoedelläkävijöihin. Ilmastoedelläkävijänä hän saa käytännön vinkkejä siihen, kuinka omaa elämää voi muuttaa vieläkin ympäristöystävällisemmäksi.
Toimenpiteitä on jo suunnitteilla.
– Jossain vaiheessa vaihdamme auton nykyistä ympäristöystävällisemmäksi. Joudumme autoilemaan jonkin verran, sillä asumme maalla ja etenkin miehen on liikuttava työnsä takia. Tällä hetkellä pohdimme sitä, millä polttoaineella käyvä auto lopulta olisi meille paras vaihtoehto.
Tähän Tiitto toivoo pientä vetoapua myös valtiolta. Ympäristöystävällisiä polttoaineita voisi hänen mielestään verottaa muita polttoaineita kevyemmin, jolloin kuluttajien käyttäytyminen ohjautuisi automaattisesti ilmastoystävällisempään suuntaan.
– Jos esimerkiksi biodiesel on aina kalliimpaa kuin tavallinen, ihminen tankkaa tavallista dieseliä. Tai jos tuulisähkö on normaalisähköä kalliimpaa, ihminen valitsee helposti edullisemman vaihtoehdon. Usein raha ratkaisee.